Creşterea de preţuri la energie electrică şi gaze naturale a împins multe companii în insolvenţă, iar valoarea facturilor restante a ajuns la circa un miliard de euro, a declarat Silvia Vlăsceanu, directorul general al Asociaţiei Companiilor de Utilităţi în Energie (ACUE). În plus, marii consumatori din metalurgie spun că subvenţiile prea mari pentru regenerabile le-au dezechilibrat bugetele, astfel că riscă închiderea.
"Se întâmplă următorul fenomen: neplata facturilor de energie electrică şi gaze, din cauza creşterilor de preţ, conduce, cel puţin pentru consumatorii non-casnici la nenumărate cazuri de insolvenţă. Pe de altă parte, Codul insolvenţei interzice întreruperea furnizării de utilităţi (telefonie, gaze, energie electrică, apă). De aici, au început să apară nişte pierderi imense şi deja sunt facturi neîncasate la gaze de vreo 600 milioane de euro, la energie electrică de vreo 400 de milioane euro", a menţionat Vlăsceanu, în cadrul unei conferinţe de presă.
Potrivit acesteia, sunt consumatori non-casnici din toate ramurile industriale, nu numai din siderurgie sau metalurgie, ci inclusiv din rândul autorităţilor locale, CET-uri mai micuţe.
Furnizorii sunt obligaţi, în continuare, să le asigure aceste utilităţi, pentru că şi în instanţă dacă se duc şi cer întreruperea lor, judecătorul dă dreptate celui aflat în insolvenţă.
Ea a adăugat că operatorii din distribuţie urmăresc calendarul de liberalizare, dar, în acelaşi timp, "sunt foarte îngrijoraţi sau atenţi în ceea ce priveşte suportabilitatea facturii pe care o achită consumatorii, fie casnici, fie non-casnici".
Subvenții uriașe pentru regenerabile
Pe de altă parte, cel mai important rol în scumpirea energiei electrice l-a avut până acum introducerea sistemului de sprijin pentru producătorii de energie din surse regenerabile, cel mai generos din Europa.