Ministrul Sănătății, Eugen Nicolaescu, a încercat să-i convingă pe medici şi asistenţi să renunţe la proteste, însă aceştia sunt decişi să rămână în stradă până li se rezolvă revendicările salariale. Sursa: RĂZVAN VĂLCĂNEANȚU
Ministrul Sănătății a ieșit, în jurul prânzului, să discute cu protestatarii aflați în fața ministerului pe care le în conduce. El le-a cerut medicilor și asistenților care pichetează instituția un dosar cu toate problemele lor. „Cred că trebuie să ne așezăm la masă, de data aceasta, eu am cerut primului ministru o împuternicire specială pentru o discuție cu Ministerul Muncii și Ministerul Finanțelor, pentru că e o decizie care nu aparține numai de Ministerul Sănătății”, a declarat Eugen Nicolaescu, citat de digi24.ro.
Oficialul spune că ar fi „un ministru fericit” dacă ar avea 6% din PIB pentru Sănătate, așa cum cer medicii, care au început miercuri cel mai mare protest din ultimii 15 ani. „Vă imaginați, dacă aș avea 6% din PIB, ce ministru fericit aș fi? Dar nu așa punem problema. Noi încercăm să căutăm măcar niște reașezări ale bugetului și eu am făcut un calcul estimativ, poate între 2% și 20% am găsi, într-o primă etapă, pentru majorarea salariilor pentru rezidenți”, a spus Eugen Nicolaescu.
Ministrul nu le poate face nicio promisiune medicilor înainte de 10 octombrie, când va avea nişte date concrete. Printre revendicările doctorilor se numără creşterea salariilor medicilor rezidenţi, majorarea bugetului Sănătăţii până la 6% din PIB, dar şi o lege specială pentru scoaterea personalului din sistemul de sănătate din grila de salarizare a bugetarilor.
Un medic rezident din anul întâi câștigă între 800 și 900 de mei pe lună, iar pentru creșterea salariilor acestora, efortul financiar ar fi de 40 de milioane de euro, potrivit Colegiului Medicilor.