Institutul Cantacuzino reia producţia de vaccin antigripal. Acum, medicii mai trebuie să îi şi convingă pe oameni să se imunizeze. Sursa: EVZ
După o pauză de un an, timp în care România a fost nevoită să importe vaccin antigripal, Institutul Cantacuzino va produce, în acest sezon, 400.000 de doze. Medicii au acum cu o altă problemă: să atragă populaţia la vaccinare. Aceştia avertizează că gripa provoacă anual 1 milion de decese.
Vaccinurile nu sunt otravă!
Institutul Cantacuzino este considerat unul dintre cei mai buni producători de vaccin antigripal, iar Organizaţia Mondială a Sănătăţii susţine activitatea acestuia. A furnizat, an de an, vaccinuri pentru campania de imunizare, până la sfârşitul lui 2011, când au fost descoperite mai multe loturi cu o concentraţie scăzută a tulpinei B. În 2012, pentru prima oară, statul român a trebuit să îl cumpere din afară.
Pentru început, Institutul va produce doar 400.000 de doze, sub capacitate, urmând ca, de la anul, să fie reluată şi producţia de vaccin împotriva TBC, au declarat pentru EVZ experţi din cadrul Institutului. Epidemiologii se plâng însă că oamenii refuză vaccinarea.
În România, doar 3% din populaţie s-a vaccinat, anul trecut, mult sub limita de 20% cerută de OMS. În comparaţie, SUA au o rată de imunizare de peste 50%. "Gripa nu trebuie subestimată, ea încă ucide între 500.000 şi un milion de oameni pe an, într-un sezon obişnuit", ne-a declarat medicul Viorel Alexandrescu, de la Institutul Cantacuzino. Acesta consideră că ipotezele privind efectele nocive ale acestora, precum riscul de autism sau sechelele neurologice, sunt intoxicări.
Pericol maxim la gravide
Deşi ar trebui să acorde o mare importanţă vaccinării antigripale, doar 2% din gravidele din ţara noastră se imunizează. "Gripa la gravide este severă şi poate duce la avort spontan sau poate genera greutate mai mică