Niciuna din cele două tabere politice rivale nu va obţine o majoritate în alegerile de duminică. Calculele postelectorale depind însă acum de multe necunoscute. Sursa: REUTERS
Ceea ce părea acum câteva luni o victorie facilă pentru actualul cancelar german Angela Merkel s-a transformat într-o cursă electorală cu final imprevizibil. Sondajele recente arată că nici coaliţia de centru-dreapta, grupată în jurul lui Merkel, nici cea de centru-stânga, care îl are drept protagonist pe social-democratul Peer Steinbruck, nu va obţine o majoritate netă în scrutinul de duminică.
Potrivit unui studiu realizat de Institutul Forsa la comanda publicaţiei Stern, CDU - partidul conservator al lui Merkel - şi aliaţii liberali de la FDP sunt cotaţi cu 44 la sută din preferinţele electorale. De cealaltă parte, SDP - social-democraţii - principala formaţiune de opoziţie şi aliaţii ecologişti, Verzii, alături de partidul de stânga Die Linke sunt creditaţi tot cu 44 de procente. Un alt sondaj, publicat ieri de cotidianul Build, arată un scor de 45 la 44 în favoarea taberei centru-stânga. Matematic, scenariile post-electorale indică fie o mare coaliţie între cele două poluri politice, aşa cum a fost între 2005 şi 2009, fie atragerea Verzilor de către alianţa lui Merkel, deşi ecologiştii au lăsat să înţeleagă că nu sunt interesaţi.
Cu ochii pe indecişi
O mare necunoscută rămâne însă în toate aceste ecuaţii: dacă FDP intră sau nu în Parlamentul german. Majoritatea sondajelor îi aşezau pe liberali la limita de cinci procente, pragul de intrare în legislativ. Ultimul sondaj, publicat de Bild, în care liberalii sunt creditaţi cu şase la sută din voturi, dă speranţe taberei de centru-dreapta.
Posibila accedere în Parlament a unui partid nou, Alternativa pentru Germania, o formaţiune eurosceptică, ar putea încurca planurile lui Merkel de a obţine al treilea mandat de ca