Mii de elevi iau calea străinătăţii şi se înscriu la universităţi străine, unii se întorc, alţii vor un trai mai bun peste hotare. Unsprezece studenţi români admişi la instituţii de învăţământ britanice precum Cambridge, Oxford, University College London, Exeter University sau Lancaster University au fost felicitaţi personal de Excelenţa Sa Martin Harris, ambasadorul Marii Britanii la Bucureşti, la începutul lunii, înainte să plece la studii.
De ce aleg absolvenţii noştri instituţiile de învăţământ superior din alte state? Cred că acolo vor învăţa mai bine, vor avea parte de o viaţă studenţească mai frumoasă şi vor putea aduce înapoi în România ştiinţa pe care o dobândesc la unele dintre cele mai prestigioase universităţi din lume, spun ei.
Pregătirile încep înainte cu un an
Tinerii s-au pregătit cel puţin un an pentru a aplica la universitate în Regatul Unit, prin intermediul platformei UCAS, care coordonează admiterile la facultăţile britanice. Drumul nu este însă unul simplu, chiar dacă problema finanţelor a fost rezolvată: sunt sute de oferte educaţionale şi alegerea trebuie cântărită foarte atent.
De altfel, majoritatea tinerilor români care ajung în Anglia s-au împrumutat de la guvernul britanic
pentru studii, având în vedere că universităţile din Marea Britanie sunt printre cele mai scumpe din Europa, cu taxe anuale medii de 9.000 de lire sterline.
Emoţiile unui început
Toţi studenţii sunt cuprinşi de un sentiment de anticipare a unei noi etape din viaţa lor. Ioana Panaite a intrat la Universitatea Exeter, unde va studia o combinaţie specială de cursuri pe care şi le-a ales: relaţii internaţionale, antropologie şi chineză (mandarină).
„Deja ştiu ceva japoneză, pe care am studiat-o împreună cu sora mea anul acesta la o şcoală din Bucureşti, cu profesori japonezi. Am ales cursul acesta fiindcă sunt fascinată de cul