Ministrul Sănătăţii a anunţat că există suspiciuni de fraudă la mai multe unităţi medicale din ţară. Lista cu numele spitalelor suspectate de furt din banii publici ar putea fi gata până la sfârşitul anului, a declarat, ieri, oficialul, în timpul unei dezbateri pe teme de sănătate la Timişoara. Sursa: RĂZVAN VĂLCĂNEANȚU
Eugen Nicolăescu a precizat că astfel de cazuri sunt numeroase, iar acţiunea declanşată în acest an pentru a verifica modul în care se realizează serviciile medicale este în plină desfăşurare.
„Toate situaţiile în care avem suspiciuni că banii publici sunt consumaţi incorect va trebui să le dăm organelor abilitate ale statului. Cel puţin în acest moment, avem suspiciuni la câteva spitale din ţară, că lucrurile nu sunt în regulă şi că se fac excese în a solicita nişte fonduri. De asemenea, tot pe această linie, la Consiliul de Administraţie al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), la propunerea preşedintelui (Cristian Buşoi, n.r.), s-a aprobat înfiinţarea unei Direcţii antifraudă şi majorarea volumului activităţii de control”, a afirmat ministrul.
În acest sens, Eugen Nicolăescu a subliniat şi că noile prevederi din Legea Sănătăţii vor limita la un anumit cuantum sumele ce vor fi despăgubite în cazurile de malpraxis.
„În proiectul de lege avem formulat generic că vom stabili limite pentru toate tipurile de despăgubiri patrimoniale şi morale. Avem, deja, începute discuţiile cu societăţile de asigurări şi, evident, va trebui să continuăm discuţiile până când legea va apărea”, a mai declarat oficialul. Proiectul de lege va fi gata într-o lună.
La dezbaterea pe tema sănătăţii de la Timişoara, ministrul a subliniaat că este important ca România să devină exportator de servicii medicale.
„Astăzi, noi exportăm pacienţi în loc să exportăm servicii medicale. Avem servicii de bună calitate şi vin pacienţii din Europa şi