Un site lansat în 2010 de doi letoni provoacă probleme şi întrebări pe internet. Ask.fm provoacă utilizatorii să se lase chestionaţi de către cunoscuţi sau anonimi, iar fenomenul a prins la adolescenţii integraţi foarte bine online sau plictisiţi de reţelele sociale existente.
Ask.fm a pornit din Letonia acum trei ani şi s-a extins tăcut, până când a devenit un fenomen printre adolescenţi. Ce îi mână pe ei pe un asemenea site? Am rămas cu întrebarea aceasta în cap multă vreme, după ce am citit despre sinuciderile cauzate de hărţuirea pe platforma aceasta. Am luat câţiva utilizatori, i-am chestionat şi am încercat să pricepem. Am reuşit? Probabil că Ask.fm rămâne în continuare unul dintre misterele lumii 2.0, iar evoluţia sa, încă un lucru de urmărit.
Site-ul este o reţea socială unde utilizatorii primesc întrebări de la alţi oameni, mulţi ascunzându-se sub protecţia anonimatului. Pentru a face profilul mai popular, cei mai mulţi îl distribuie pe Facebook sau alte reţele sociale.
Oglindă socială
„Întreabă-mă ce vrei“ este de multe ori îndemnul utilizatorilor Ask.fm mânaţi de aceeaşi curiozitate care i-a determinat să-şi creeze un cont pe această reţea de socializare. Mădălina este studentă în anul doi la Facultatea de Jurnalism din Bucureşti, blogger de modă şi adeptă a reţelelor sociale „vizuale“, precum Instagram, Tumblr, Pinterest şi Facebook. A descoperit Ask.fm acum două luni şi a plecat de la aceeaşi motivaţie precum mulţi alţii: curiozitatea. S-a lăsat atrasă de vâltoarea fenomenului şi de dorinţa de a nu rămâne în afara unui cerc social.
„Prima dată au fost curiozitatea şi spiritul de turmă. Toată lumea avea cont acolo şi am vrut să văd ce e şi cu ce se mănâncă. Apoi, pur şi simplu, mi-a intrat în rutina zilnică să-l verific. E interesant şi amuzant să primeşti întrebări ba serioase, ba batjocoritoare, să vezi ce le mai trece oame