Traditiile maramuresene se pierd, asta este concluzia la care a ajuns actorul Dan Puric, care a fost prezent recent in Maramures. In cadrul unei conferinte sustinuta intr-un cadru traditional din satul Remecioara, el s-a aratat dezamagit de disparitia treptata a semnelor de identitate locala, precum casele traditionale maramuresene sau anumite obiceiuri care pot fi gasite tot mai rar.
Simbolurile Maramuresului, care au facut cunoscuta aceasta regiune a tarii in intreaga lume, nu mai sunt ceea ce au fost, arata Dan Puric. Cea mai mare schimbare, in opinia acestuia, este din punct de vedere arhitectural. Stilul traditional in care erau construite casele, pastrat din generatie in generatie, a fost uitat in doar cativa ani , fiind inlocuit tot mai des de influentele occidentale.
„E o boala a constructiei, Maramuresul din punct de vedere al constructiilor a fost distrus cam in proportie de 90%. Este aproape pe sfarsit ceea ce vedeti dumneavoastra aici, deci a fost distrus de catre oameni, din nestiinta, saracii, ca nu au avut modele. Ei nu au avut modele, degeaba castigi bani, te duci in strainatate si te intorci, iti darami casa taraneasca si trantesti un viloi din ala mare, galben si cu peretii de beton, cand lucrul acesta nu a facut decat sa desfigureze”, a scos in evidenta actorul Dan Puric.
Actorul a mai subliniat faptul ca modernismul schimba mentalitatea tinerilor, care isi uita originile si astfel, imprumuta cu prea mare usurinta obiceiuri straine, in detrimentul celor locale. Tendinta de invazie a unor noi norme poate fi observata si la nivel european, forurile internationale venind cu recomandari in toate domeniile.
„Nu intri pe granitele invizibile a unui popor cu bocancii si zici « Scoate aia sau cealalta », cum vor sa scoata usturoiul acuma, stiti, ca are arsenic si murim. Aveti grija, sa mancati n