Dirijorul şi violistul Jordi Savall a urcat vineri pe scena Ateneului, împreună cu ansambluril e Hesperion XXI şi La Capella Reial de Catalunya, în spectacolul „Dinastia Borgia“
Dinastia Borgia este un soi de reflectare şi – de asemenea – o călătorie muzicală prin vremurile Renaşterii cu ajutorul acestei familii incredibile, Borgia. O familie care într-o perioada foarte scurtă de timp a dat istoriei doi papi, având o influenţă incredibilă în epoca renascentistă. Este un proiect foarte deosebit pentru că a inclus cei mai importanţi muzicieni ai acelor vremuri, alături de politicieni şi filosofi. Este una dintre cele mai interesante perioade a istoriei europene.
Interviu realizat de Sorina Goia
Acest proiect, „Dinastia Borgia“, l-aţi imaginat şi construit ca pe o piesă de teatru sau ca pe un film cu un traveling repertorial prin 600 de ani de cultură europeană?
L-am gândit mai mult ca pe o explorare. M-am imaginat explorând diferite perioade de timp prin intermediul muzicii. De fapt, proiectul nostru chiar intenţionează să aducă la viaţă istoria prin imagistica muzicii. Când o ascultăm, este ca şi cum am fi acolo. Avem aceste fragmente selectate din diferite locuri şi perioade; prin ele putem înţelege emoţiile acelor vremuri. Fiul lui Borgia este ucis cam în aceeaşi perioadă când Josquin des Prés scria motetul pentru voci grave Absalom, fili mi. Prin muzică putem experimenta emoţia reală a acelui moment şi cred că numai prin intermediul muzicii se poate face acest lucru. Folosim muzica pentru a da o a doua viaţă istoriei.
Pentru publicul larg, numele Borgia are – de cele mai multe ori – conotaţii negative. Este acest proiect muzical şi un soi de „reabilitare culturală“ a Dinastiei Borgia?
Borgia este un nume strâns legat de o legendă puternică, bine alimentată în special de inam