In ritmul in care se procrasturbeaza (vezi deciziile de politica monetara si de credit ale d. Isarescu aici pentru semnificatia termenului ) de catre Premierul Ponta decizia in ce priveste proiectul de la Rosia Montana, acesta va fi negociat in favoarea statului si a cetatenilor Romaniei cand oaiile vor fi rotunde.
Analogia cu oile rotunde provine dintr-o gluma cu un cioban si un fizician caruia ii cere ciobanul sa ii gaseasca o solutie astfel incat oile sa dea mai multa lana. Dupa o vreme fizicianul a aparut cu o solutie darcare functiona doar cu conditia ca oile sa fie rotunde.
Revenind la proiectul Rosia Montana acesta este evident negociat in defavoarea statului Roman. Procesul pe intreaga durata este atat de viciat incat o investigatie ar reusi sa elimine nevoia pentru o “comisie” parlamentara care sa faca turism pana la muzeul minier din Rosia Montana.
Prezenta externalitatilor legate de acest proiect si a presupunerilor simplificatoare cu care se tot opereaza in discutia publica, similare conditiei ca oaia sa fie rotunda, trimite economistii cu gandul la rezultatele Profesorului Coase ( laureat al premiului Nobel, professor la Chicago si care a murit acum cateva saptamini la 102 ani) cunoscute ca fiind generate de asa numita Teorema Coase.
Inspirate din literature dezvoltata in jurul acestei teoreme si a extinderilor cateva concluzii se pot desprinde in cazul Rosi Montana:
- alocarea avutiei nu este optima si statul este capturat, pierzand sume considerabile in fiecare din nodurile de negociere/renegociere cu interesel private
- institutiile statului nu au o activitate eficienta deoarece in conditii de echivalenta rezultatul optima r fi obtinut si fara a introduce de exemplu taxare Pigouviana pe externalitatile negative
- corectarea situatiei este posibila
- dreptul de proprietate trebuie intarit si clarificat i