Conservatorii germani au câştigat scrutinul legislativ de ieri, însă sunt forţaţi să îşi caute parteneri de guvernare în stânga spectrului politic. Sursa: REUTERS
Creştin-democraţii (CDU) cancelarului Angela Merkel au câştigat alegerile din Germania, obţinând 42 la sută din voturi, potrivit sondajelor efectuate la ieşirea de la urne. Rivalii social-democraţi (SPD), principala formaţiune de opoziţie care l-a avut pe Peer Steinbruck drept candidat central, au fost votaţi de 26 de procente din alegătorii germani. Aliaţii lui Merkel, liberalii formaţiunii FDP nu au reuit să intre în parlament, cu cele 4,7 la sută din voturi, ceea ce îngreunează calculele post-electorale ale cancelarului.
De cealaltă parte, aliaţii lui Steinbruck, Verzii şi Stânga radicală au fost votaţi de opt şi, respectiv, 8,5 la sută ceea ce oferă taberei centrustânga o pondere de 42,5 la sută din voturi. Dacă victoria lui Merkel, a treia din 2005 când a preluat primul mandat de cancelar, nu este nici o surpriză, marea necunoscută rămâne, în schimb, configuraţia viitoarei coaliţii guvernamentale, în condiţiile în care niciun partid nu a obţinut suficiente mandate parlamentare pentru a putea guverna singur. În mod tradiţional, negocierile post-electorale în Germania durează cel puţin câteva săptămâni.
Fără mandat solid
Cel de-al 18-lea Bundestag va trebui să colaboreze cu o cameră superioară a parlamentului (Bundesrat, ce reprezintă cele 16 landuri germane) dominată de SPD şi Verzi, în condiţiile în care creştin-democraţii lui Merkel au pierdut alegerile regionale în multe landuri importante în ultimii ani.
În ultimul miting electoral al Uniunii Creştin- Democrate dinaintea legislativelor de ieri, Merkel a făcut apel la susţinătorii săi să meargă la vot pentru a-i acorda un "mandat solid" care să-i permită menţinerea "unei Germanii puternice, o ţară respectată în Europa şi