Conservatorii germani au câştigat scrutinul legislativ de ieri, însă sunt forţaţi să îşi caute parteneri de guvernare în stânga spectrului politic. Sursa: REUTERS
UPDATE ora 10.08: „Germania a votat pentru o Europă puternică şi o zonă euro mai integrată, bazată pe competitivitate şi reformă economică”, a declarat liderul grupului Partidului Popular European (PPE) din Parlamentul European, Joseph Daul, într-un comunicat al PPE, citat de Agerpres.
„O felicit pe cancelarul Merkel şi colegii ei din CDU şi CSU pentru victoria lor istorică şi abia aştept că continuăm să lucrăm împreună pentru o Europă puternică şi o zonă euro mai integrată. CDU şi CSU vor rămâne o forţă motoare cheie în cadrul grupului PPE din PE şi al Europei în întregul ei”, afirmă Joseph Daul în comunicatul citat.
Cancelarul Angela Merkel a câştigat detaşat alegerile legislative germane de duminică, după ce partidul ei conservator, CDU-CSU, a obţinut 41,5% din voturi, potrivit rezultatelor oficiale provizorii.
Al treilea mandat
Creştin-democraţii (CDU) cancelarului Angela Merkel au câştigat alegerile din Germania, obţinând 42 la sută din voturi, potrivit sondajelor efectuate la ieşirea de la urne.
Rivalii social-democraţi (SPD), principala formaţiune de opoziţie care l-a avut pe Peer Steinbruck drept candidat central, au fost votaţi de 26 de procente din alegătorii germani. Aliaţii lui Merkel, liberalii formaţiunii FDP nu au reuit să intre în parlament, cu cele 4,7 la sută din voturi, ceea ce îngreunează calculele post-electorale ale cancelarului.
De cealaltă parte, aliaţii lui Steinbruck, Verzii şi Stânga radicală au fost votaţi de opt şi, respectiv, 8,5 la sută ceea ce oferă taberei centrustânga o pondere de 42,5 la sută din voturi. Dacă victoria lui Merkel, a treia din 2005 când a preluat primul mandat de cancelar, nu este nici o surpriză, marea necunoscută