Federaţia Proprietarilor de Păduri şi Păşuni din România şi Fordaq România – portalul comunităţii forestierilor, şi-au exprimat protestul faţă de modul extrem de superficial în care guvernul a decis să modifice Codul Silvic.
Potrivit repre-zentanţilor organi-zaţiilor mai sus amintite, modificarea Codului Silvic nu oferă soluţii la problema tăierilor ilegale, aducând doar “o abordare nerealistă şi manipulatoare prin focalizarea exclusivă pe fenomenul tăierilor ilegale, fără a analiza cauzele, cu rezultat în pseudodezbateri şi pseudosoluţii”.
Blocaj de la Guvern
Reprezentanţii ocoalelor silvice – nemulţumiţi, de asemenea, de forma proiectului de lege - au enumerat câteva probleme economice existente în administrarea pădurilor. Este vorba de faptul că ariile naturale protejate au fost constituite fără acordul proprietarilor, cu restricţii parţiale sau totale legate de valorificarea masei lemnoase, fără a fi acordate despăgubiri proprietarilor.
Proprietarii sunt în situaţia de a aduce bani de acasă pentru îngrijirea pădurilor. Statul nu a acordat ajutor pentru paza proprietăţilor sub 30 hectare şi pentru realizarea studiilor de amenajare a pădurilor, blocând economic aceste proprietăţi - peste 90% din pădurile neadministrate au drept cauză blocajul economic instituit de stat pe micile proprietăţi.
Pe de altă parte, în luna martie 2013 a intrat în vigoare un regulament european al cărui scop este reducerea la maximum a masei lemnoase tăiate ilegal prin interzicerea plasării pe piaţă a acestui lemn. Sistemul naţional care poate fi folosit ca bază a acestei monitorizări este numit SUMAL. El ar trebui să asigure urmărirea masei lemnoase şi să asigure trasabilitatea lemnului de la pădure pe circuitul economic. Doar că acest sistem este neadministrat, neutilizat sistematic de minister, iar sistemul de alarmă şi avertizare pentru mon