Procesele având pe rol denunţarea clauzelor considerate abuzive din contractele de prestări servicii, inclusiv pentru credite bancare, vor fi judecate doar la nivelul instanţelor superioare sau de o instanţă specializată unică, iar judecătorii vor fi "instruiţi" pentru aplicarea "armonizată" a legii.
Procedura este prezentată în scrisoarea de intenţie transmisă de Guvern către Fondul Monetar Internaţional (FMI) pentru încheierea unui nou acord şi prezentată recent de MEDIAFAX.
"Pentru că menţinerea disciplinei creditării în rândul debitorilor contribuie în mod semnificativ la îmbunătăţirea stabilităţii financiare, vom depune toate eforturile pentru a evita adoptarea de iniţiative legislative care ar submina disciplina creditării. Totodată, pentru a evita ameninţarile la adresa stabilităţii financiare, autorităţile se vor consulta pe larg cu toate părţile implicate relevante, ţinând seama şi de analiza impactului pe care l-ar avea noile prevederi privind clauzele abuzive în Legea de aplicare a Codului de Procedură Civilă, finalizată de BNR.
Autorităţile vor asigura judecarea cazurilor ce implică astfel de clauze abuzive de către instanţe superioare sau de către o instanţă specializată unică şi vor lua toate măsurile ce se impun pentru a asigura o aplicare armonizată a acestor prevederi, cum ar fi instruirea judecătorilor", este angajamentul Guvernului inclus în document.
La finele lunii iulie,şeful misiunii FMI în România, Andrea Schaechter, a declarat, la Bucureşti, că măsura prin care clauzele abuzive ale creditelor bancare ar urma să fie denunţate în instanţă şi eliminate din contracte poate submina sistemul financiar, afectând milioane de deponenţi, astfel că trebuie găsit un echilibru între protecţia debitorilor şi stabilitatea sectorului.
"În mod clar trebuie să se găsească un echilibru aici. Pe de o parte, trebuie protejaţi c