Chiar dacă situația s-a îmbunătățit comparativ cu 2011, 46,8% dintre români recunosc că au cunoștințe reduse în materie de termeni financiari, precum și în ceea ce privește asigurarea unui plan alternativ de pensionare sau realizarea de investiții. Sursa: Razvan Petrescu
Lipsa cunoștințelor în materie de termeni financiari îi face pe români să se simtă vulnerabili atunci când vor să ia un credit de la o bancă, de exemplu. De aceea, ei preferă dobâna fixă, considerată ca o plasă de salvare. Față de 2011, tot mai mulți români au acces la internet. Acest fapt le permite să se informeze mai bine atunci când vor să contracteze un împrumut sau să constituie un depozit. Numărul celor care compară ofertele bancare online a sporit cu peste 20% în 2013, comparativ cu 2011, arată un studiu realizat de Novel Search, la inițiativa Provident Financial România. Cercetarea a fost realizată online, în luna iulie, pe un eșantion de 1.000 respondenți din mediul urban, proveniți din toate păturile sociale.
Românii acordă mare atenție cheltuielilor zilnice și caută să-și îmbunătățească bugetul personal. 8 din 10 români sunt atenți la evoluția propriului buget, deși doar 13,5% din ei țin o evidență scrisă a veniturilor și cheltuielilor.
În vreme ce peste 57% dintre respondenți apreciază că au nivel de trai mediu sau peste medie, 22% dintre cei chestionați au răspuns că nu reușesc aproape niciodată să cheltuiască mai puțin decât câștigă. Doar 14,3% dintre românii chestionați se încadrează mereu în limita veniturilor obținute, iar 29,9% fac acest lucru cu regularitate.
Chiar dacă, comparativ cu 2011, clasa de mijloc s-a lărgit în 2013, doar 3% dintre participanții la studiu consideră că au suficienți bani pentru a-și plăti datoriile și a cumpăra ceea ce le este necesar.