Prin sistemul SCADA, reţeaua de alimentare cu apă din 25 de localități aflate pe raza județului Constanța a fost modernizată. Mai exact, centrele SC RAJA SA au fost automatizate, iar informaţiile sunt transmise în timp real către operator pentru un mai bun control în teren.
“Această investiție atât de necesară nu face altceva decât să ne ajute pe noi, RAJA SA, să furnizăm servicii de calitate pentru toți cetățenii care folosesc aceste rețele la nivelul centrului zonal de aici de la Cobadin. Cu alte cuvinte nu vor mai fi probleme cu presiunea pentru că se reglează automat și știm unde să intervenim. Suntem informați ori de câte ori aceasta scade din parametrii. Nu vom mai avea probleme cu avariile, presiunea nu va mai fi scăpată de sub control.” a afirmat Cristinel Dragomir, acționar majoritar RAJA.
Odată cu implementarea sistemului SCADA Cobadin se va reducere consumul de energie electrică cu aproximativ 22%, dar și numărul avariilor.
„De ce este necesar să automatizăm această stație de pompare? Deoarece consumatorul când ia apă din sistemul nostru, noaptea ia mai puțină, ziua ia mai multă. Și atunci această cantitate de apă se reglează în niște convertizoare care le-am amplasat în această stație. Nu este nevoie să vină un om să facă diverse manevre. Când scade nivelul de apă din rezervor, intervine o altă pompă care umple rezervorul și așa se reglează acest sistem de alimentare al localității.” a spus Aurel Presură, directorul adjunct RAJA.
Reprezentanții SC RAJA SA susțin că vor să să extindă proiectul SCADA. Pentru acest lucru a fost elaborat un studiu de fezabilitate pentru zona Băneasa, care include 11 localități. Totodată se lucrează la extinderea automatizării pentru toate localitățile din aria de operare RAJA Constanța. În ceea ce privește Stația de Epurare Constanța Nord, societatea își propune să reduc