Astă-seară, violonistul Vadim Repin va interpreta „Concertul nr. 2 în sol minor pentru vioară şi orchestră op. 63“, alături de Orchestra Naţională a Rusiei, dirijată de Mihail Pletnev.
Născut în Siberia în 1971, Vadim Repin a început studiul viorii la 5 ani. La 11 ani a câştigat medalia de aur la toate categoriile Competiţiei Wieniawski şi a debutat cu recitaluri la Moscova şi Sankt Petersburg. În 1985, la 14 ani, şi-a făcut debutul la Tokio, München, Berlin, Helsinki; un an mai târziu, la Carnegie Hall. Peste încă doi ani, Vadim Repin a devenit cel mai tânăr câştigător al celei mai prestigioase şi mai exigente competiţii de vioară din lume, Concursul Reginei Elisabeta. De atunci a concertat alături de mari orchestre, sub conducerea muzicală a unor mari dirijori ai lumii. Artistul interpretează astă-seară Concertul nr. 2 în sol minor pentru vioară şi orchestră op. 63 pe o vioară Bonjour construită de Guarneri del Gesù în 1743.
Interviu realizat de Irina Hasnaş
Pentru a câta oară sunteţi la Bucureşti?
Am fost deja de trei ori, acum sunt aici pentru a patra oară.
Vă veţi afla pe scena Sălii Palatului în compania unor prieteni, membri ai Orchestrei Naţionale a Rusiei, şi a dirijorului Mihail Pletnev. Aţi mai colaborat cu aceşti muzicieni?
Da, desigur. Mihail Pletnev este o mare personalitate muzicală a timpului nostru, compozitor, pianist şi dirijor. Preocupările sale sunt numeroase. Am colaborat cu el în calitate de pianist şi am realizat, pentru Deutsche Grammophon, înregistrarea cu opusuri de Serghei Taneev – un Cvintet şi un trio. Consider aceste înregistrări printre cele mai bune. Am fost împreună în diferite turnee de concerte, el în calitate de dirijor. Orchestra Naţională Rusă este cea mai bună orchestră din Moscova şi mă bucur să cânt cu acest ansamblu. Unul dintre ultimele mele concerte îna