Cei mai importanţi traderi de cereale din România au fost „vizitaţi” de reprezentanţii Consiliului Concurenţei, la numai o zi după ce preşedintele Traian Băsescu a atras atenţia asupra preţului exagerat de mic pe care îl primesc agricultorii români pentru grâul vândut, ceea ce poate indica o posibilă înţelegere tip cartel. „Desantul” Consiliului Concurenţei a fost foarte mare, semn că el a fost pregătit mai înainte de declaraţiile prezidenţiale.
Consiliul Concurenţei a efectuat inspecţii inopinate la 12 sedii şi puncte de lucru ale principalelor companii active pe piaţa comercializării cerealelor din Bucureşti şi din ţară, se arată într-un comunicat de presă al Consiliului Concurenţei. „Inspecţiile s-au desfăşurat în cadrul investigaţiei declanşate de Consiliul Concurenţei privind o posibilă înţelegere anticoncurenţială pentru fixarea preţurilor la achiziţia cerealelor”, precizează documentul. Au fost vizate companiile Agricover, Alfred C. Toepfer, Ameropa, Brise Agricultura, Brise Group, Bunge, Cargill, Glencore, Nidera, United Grain, cei mai importanţi traderi din ţară.
Atenţie la amenzi
„La declanşarea acestei investigaţii am ţinut cont de specificul şi sezonalitatea sectorului: având în vedere perisabilitatea produselor şi lipsa posibilităţilor de depozitare la dispoziţia producătorilor mici şi mijlocii, este mult mai probabil ca o înţelegere anticoncurenţială între comercianţi să fie pusă în practică în această perioadă, când oferta de cereale este mare. În pregătirea investigaţiei am colaborat cu mai multe instituţii ale statului şi am organizat cu minuţiozitate inspecţiile desfăşurate la nivel naţional”, a declarat Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei. Cu ocazia inspecţiei, au fost ridicate documentele şi au fost luate declaraţii.
„În situaţia în care Consiliul Concurenţei va constata încălcarea regulilor de concurenţ