Copiii care dorm cel puţin o oră după prânz învaţă mai bine deoarece somnul le impulsionează celulele cerebrale, susţine un studiu.
Somnul de după-amiază pare să ajute copiii cu vârsta cuprinsă între trei şi cinci ani să ţină minte mai bine lecţiile de la grădiniţă, conform unui studiu făcut de Universitatea din Massachusetts, SUA. Cercetătorii au analizat obiceiurile şi capacităţile de învăţare a 40 de copii şi au observat că beneficiile somnului de prânz ţin tot restul zilei şi persistă chiar şi în ziua următoare, notează BBC.
După somnul de prânz, copiii şi-au amintit cu 10% mai multe informaţii atunci când au fost testaţi despre activitatea lor de la grădiniţă, în comparaţie cu zilele în care refuzau să doarmă la prânz. O monitorizare atentă a copiilor dezvăluit şi ce fel de procese mintale intră în funcţiune atunci când se doarme după-amiaza. În timpul somnului, copiilor le creştea activitatea cerebrală în regiuni asociate cu învăţarea şi cu integrarea informaţiilor noi.
Ajutor pentru memorie
„În primul rând, am descoperit dovada că somnul de prânz este important pentru preşcolari. Studiul nostru demonstrează că somnul îi ajută pe copii să ţină minte mai bine ce au învăţat peste zi“, declară Rebecca Spencer, cercetător-şef în cadrul acestui studiu.
Ea a mai adăugat că, deşi copii mai mari renunţă, în mod natural, la somnul de după-amiaza, cei mai mici ar trebui încurajaţi să doarmă. „Se ştie de ani de zile că un pui de somn îmbunătăţeşte performanţa mintală la adulţi, de exemplu la medicii care lucrează în ture de noapte. Până acum, nimeni nu a studiat să vadă dacă acelaşi lucru este valabil şi pentru preşcolari. Este foarte important deoarece grădiniţele nu prea ţin cont de programul de somn“, spune medicul Robert Scott-Jupp, de la Asociaţia Regală a Pediatrilor şi Sănătăţii Copiilor din Londra, M