Româncele beneficiază de unul dintre cel mai reduse concedii de maternitate din Europa Centrală şi de Est, de 126 de zile calendaristice, la egalitate cu Ucraina, potrivit studiului „Caracteristicile Maternităţii şi Creşterii Copilului“, realizat de firma de consultanţă Accace. Prin comparaţie, mamele din Bulgaria au 410 zile de concediu de maternitate, iar Slovenia acordă cel mai redus concediu pentru naşterea copiilor, de doar 105 zile.
În ciuda duratei mici a concediului de maternitate, România are cea mai permisivă legislaţie în ceea ce priveşte acordarea acestuia şi a indemnizaţiei specifice, mamele putând beneficia de acestea după numai 22 de zile de cotizare la bugetul de asigurări în ultimele 12 luni, se arată în studiul Accace. Printre cele mai puţin restrictive ţări în acordarea indemnizaţiei de maternitate se numără Croaţia, Polonia şi Ucraina, care solicită doar ca mamele să fie angajate în momentul acordării concediului şi a indemnizaţiei de maternitate.
În ceea ce priveşte valoarea indemnizaţiei de maternitate, în regiune sunt state care acordă până la 100% din media veniturilor mamei, înregistrate în perioade cuprinse între 6 luni şi un an, precum Serbia, Slovenia, Polonia, Croaţia sau Ucraina. În Bulgaria, valoarea indemnizaţiei scade la 95% din media veniturilor înregistrate în ultimii doi ani, în timp ce, în România, valoarea se ridică la 85% din media veniturilor din ultimele 6 luni.
Croaţia, cel mai mic concediu de creştere a copilului
Cel mai mic concediu pentru creşterea copilului se înregistrează în Croaţia, care acordă doar 180 de zile pentru primii doi copii, iar perioada poate fi extinsă până la 900 de zile în cazul celui de-al treilea copil sau al gemenilor. Pe toată perioada concediului, părinţii beneficiază de o indemnizaţie de 100% din media veniturilor din ultimele 6 luni, conform datelor prezentate de spe