Cercetătorii de la Harvard şi MIT au reuşit să creeze o nouă stare a materiei, vizibilă până acum doar în filmele science fiction. Ei au reuşit să unească două fascicule ale luminii.
Potrivit "The Independent", fizicienii au reuşit să creeze molecule din fotoni uniţi - până acum, fotonii erau consideraţi particule fără masă care nu interacţionează. Capacitatea de a crea molecule din fotoni a fost descrisă de fizicieni ca un nou pas pentru ştiinţa mondială.
"Majoritatea proprietăţilor luminii îşi au originea în faptul că fotonii nu au masă şi că nu interacţionează", a declarat profesorul Mikhaul Lukin de la Harvard. Specialiştii au creat un nou mediu în care fotonii interacţionează cu atât de puternic încât acţionează ca şi cum ar avea masă şi se unesc în formă de molecule. Fizicienii au răcit atomi de rubidiu într-o cameră vidată, la doar câteva grade peste zero Kelvin - cea mai rece temperatura la care particulele nu se mişc. În momentul în care au bombardat norul de atomi cu fotoni, ei au ieşit uniţi. Acest efect se numeşte blocada Rydberg - când un atom este alimentat cu energie, atomii apropiaţi nu pot fi alimentaţi la fel de mult. În momentul când fotonii intrau în norul de atomi, ei se împingeau unii într-alţii.
"E o interacţiune fotonică care este mediată de interacţiunea atomică", a declarat Lukin.
"Nu e exagerat să o comparăm cu săbiile din Star Wars. În momentul când interacţionează, se împing unii în alţii şi se resping. Fizica acestor molecule este asemănătoare cu ceea ce am văzut în filme", a mai adăugat Lukin. Cu toate acestea, cercetătorii nu visează la arme futuriste, ci la dezvoltări în privinţa computerelor cuantice, care sunt foarte rapide pentru operaţii extrem de complicate.