Cine este de vină pentru încălzirea globală? O comisie interguvernamentală sub egida ONU, IPCC (Intergovernmental Panel on Climate Change) spune că oamenii au contribuit la încălzirea globală.
Deşi lucrul acesta pare evident, aparent a trebuit să existe o comisie care să decidă faptul că oamenii, în proporţie de 95%, au fost de vină pentru schimbările climatice din secolul XX. IPCC a concluzionat că dovezile sunt mult prea clare pentru a fi ignorate.
Avertismentele privind schimbarea climatică sunt fără echivoc, iar din 1950 au fost observate în mod repetat, mai mult decât într-un mileniu. Ultimele trei decade au fost mai calde la suprafaţa Terrei decât alte decenii din 1850 încoace, potrivit IPCC.
"Observaţiile schimbărilor sistemului climatice sunt bazate pe studii independente din ultimii ani. Atmosfera şi oceanele s-au încălzit, cantitatea de zăpadă şi gheaţă s-a diminuat, iar nivelurile globale ale oceanelor au crescut. Concentraţia de gaze de seră a crescut şi ea, de asemenea", a declarat Qin Dahe, unul dintre reprezentanţii IPCC.
"Emisiile continue de gaze de seră vor încălzi şi mai mult planeta. Suntem nevoiţi să reducem emisiile, altfel schimbările nu vor fi oprite", a spus şi Thomas Stocker de la IPCC.
Schimbarea globală a temperaturii la sol pentru secolul XXI ar putea creşte cu 1,5 grade Celsius faţă de perioada 1850 - 1900, în cel mai optimist scenariu şi ar putea ajunge la o diferenţă de 2 grade, pentru cele mai pesimiste scenarii. Specialişti preconizează că perioadele caniculare vor avea o frecvenţă mai mare şi vor dura mai mult. Zonele umede ale planetei vor primi şi mai multe precipitaţii, iar zonele secetoase vor rămâne mai multă vreme fără ploaie.
În momentul în care oceanele se încălzesc, iar cantitatea de gheaţă scade, nivelurile globale vor creşte la o rată mai rapidă decât în ultimii 40 de ani.
Concluz