"Evenimentul zilei" publică în exclusivitate o fotografie aeriană cu terenurile şi clădirile ICA ajunse, prin combinaţii penale, în posesia lui Dan Voiculescu. Miza imobiliară în acest caz este uriaşă.
Alți 10 inculpați din acest dosar, foști directori din Ministerul Agriculturii sau Agenția Domeniilor Statului, au fost condamnați
Sursa: RĂZVAN VĂLCĂNEANȚU Dan Voiculescu
Privatizarea frauduloasă a Institutului de Cercetări Alimentare (ICA) i-a adus lui Dan Voiculescu (67 de ani) un domeniu de trei hectare şi jumătate într-o zonă rezidenţială a Capitalei. Condamnarea primită de Voiculescu, 5 ani cu executare, aduce în primplan modul de operare şi dimensiunea fraudei imobiliare în acest dosar.
Preţ de nimic
Pe scurt, Grupul Industrial Voiculescu şi Compania (GRIVCO) a plătit, în 2003, suma de 104.730 de euro pentru pachetul majoritar de acţiuni ICA deţinut de Agenţia Domeniilor Statului (ADS). Era preţul pentru două apartamente de două camere în Capitală. În schimb, societatea a obţinut un adevărat imperiu imobiliar: terenul în suprafaţă de 36.676,79 mp şi construcţiile în suprafaţă desfăşurată de 9.983 mp, amplasate în zona rezidenţială a lacului Băneasa.Este una din zonele cel mai puţin poluate din Capitală.
Valoarea reală a imobilelor, la nivelul anului 2003, a fost calculată la 7.900.929 de euro. Trebuie amintit că aceste imobile aveau toate utilităţile: canalizare, apă, gaze, curent electric, energie termică şi aveau acces facil la transpor tul urban, feroviar (Gara Băneasa) şi cel aerian (Aeroportul Aurel Vlaicu).
Mai mult, în timpul anchetei, procurorii DNA au observat că înainte de a fi privatizată societatea, complicii lui Dan Voiculescu, care lucrau la ICA, nu au reevaluat patrimoniul, în condiţiile în care piaţa imobiliară creştea. În contabilitate erau trecute la valoarea din 1994.
Terenul în supr