Preşedintele Casei Naţionale de Pensii Publice explică în ce fel funcţionează sistemul de pensii în România şi de ce este nevoie de egalizarea vârstei de pensionare între femei şi bărbaţi.
Ileana Ciutan recomandă tuturor celor care semnează un contract de muncă să ceară celui cu care îl încheie să treacă suma reală a veniturilor și să facă plata contribuțiilor
Sursa: MARIAN ILIE
Cu toate că raportul între angajaţii care plătesc contribuţii sociale şi pensionarii care le primesc sub formă de pensie este subunitar, iar bugetul public de pensii este pe deficit, fiind finanţat lună de lună de la bugetul de stat, Ileana Ciutan, preşedintele Casei Naţionale de Pensii Publice (CNPP) este optimistă şi spune că ar trebui să avem încredere în sistem.
Evenimentul Zilei: Care este bugetul Casei Naţionale de Pensii Publice? Şi care este deficitul?
Ileana Ciutan: Dacă ne referim la 2012 care e un an bugetar deja trecut, putem spune că am avut un deficit de 13.500.000.000 de lei, şi am cheltuit 48.375.000.000 lei. Plata pensiilor se situează, în fiecare lună, undeva pe la 4 miliarde de lei, iar deficitul e undeva pe la un miliard.
Ce aşteptări la pensie mai poate avea generaţia 40-50 de ani?
Sistemul de pensii publice este garantat de stat şi se bazează pe solidaritatea socială. O mare parte din "decreţei" lucrează şi în ţară, dar şi în străinătate. Pentru generaţia celor care acum se află în plină forţă de muncă proporţia celor care vor avea pensii europene va fi mult mai mare. Apoi, ar trebui să ne gândim că nu este normal într-un stat european să ne bazăm doar pe pilonul I de pensii.
La ce pensie să se aştepte cei care au lucrat cu contracte de drepturi de autor până în 2011?
Contribuţia a fost obligatorie la un anumit venit, respectiv de 35% din câştigul salarial mediu brut, 30,3% se plătea de către PFA, iar pe drepturi de aut