Un specialist de la NASA a realizat o hartă care arată zonele din toată lumea unde au fost cele mai multe morţi premature cauzate de poluare. Harta arată statistici îngrijorătoare.
Robert Simmon de la NASA Earth Observatory a luat datele din cadrul studiului realizat de Jason West, un profesor de ştiinţe de mediu şi inginerie la Universitatea Carolina de Nord şi le-a transformat în harta de mai jos. Descoperirile lui West au fost publicate anul acesta.
"Zonele cu maro închis au mai multe decese premature decât zonele mai deschise", spune Simmon. Poluarea a cauzat mai multe morţi premature în estul China, nordul Indiei şi în Europa, adică exact în acele zone unde a fost promovată o urbanizare intensă şi care se bazează pe industrie şi metropole pentru a evolua.
Pe hartă mai există şi zone albastre, adică acele zone în care s-a înregistrat o scădere a deceselor premature faţă de 1850. Studiul atribuie această situaţie îmbunătăţirii calităţii aerului, iar în sud-estul SUA calitatea aerului s-a îmbunătăţit în ultimii 160 de ani datorită declinului arderii de biomasă, scrie "Discovery".
Potrivit publicaţiei mai sus amintite, oficialităţile din New York au declarat că în 2013 s-a înregistrat cea mai bună calitate a aerului din ultimii 50 de ani. Oficialii au spus că că acest lucru se datorează schimbării de paradigmă: clădirile au devenit mai verzi, mai eficiente din punct de vedere energetic, iar combustibilii s-au modificat.
Cu toate acestea, poluarea excesivă cauzează 2,1 milioane de decese premature în lume în fiecare an. Cele mai afectate zone înregistrează 1.000 de morţi la mia de kilometri pătraţi pe an.