De mâine, toţi copiii care s-au născut după 1 august vor fi vaccinaţi împotriva infecţiei pneumococice, care provoacă pneumonia, meningita şi otita.
Nou-născuţii vor fi vaccinaţi gratuit în toate centrele medicale din ţară, relevă IPN. Până în prezent acest tip de vaccin se făcea doar contra plată.
Şeful Secţiei imunizări din cadrul Centrului Naţional de Sănătate Publică, Anatolie Melnic, a menţionat că prin intermediul Alianţei Globale pentru Vaccinuri şi Imunizare au fost procurate circa 66.000 de vaccinuri, în valoare de aproape 245.000 de dolari. 80% din cheltuieli au fost suportate de Alianţa Globală, iar 20% de Ministerul Sănătăţii.
Medicul a spus că în Moldova pneumoniile sunt printre cauzele principale de mortalitate în rândul copiilor. În context, a fost adoptat un plan naţional de vaccinare, începând cu anul curent. Prin vaccinare se urmăreşte reducerea cazurilor de îmbolnăvire şi deces a copiilor cu 20%. Vaccinarea copiilor se va face în trei etape: la 2, 4 şi 12 luni.
Specialistul în reanimare de la Centrul Mamei şi al Copilului, Vitalie Secu, a spus că riscuri sau contraindicaţii pentru vaccinul împotriva infecţiei pneumococice nu există. Rata de apariţie a unor simptome specifice este de 0,1% din numărul total al imunizărilor. Grupurile vulnerabile sunt nou-născuţii care au preluat o infecţie de la mamă. Pe fondul unor vaccinări aceste afecţiuni pot să se agraveze. Simptomele care pot apărea după vaccinare sunt caracterizate prin insuficienţă respiratorie, copilul respiră foarte des, tuse care se accentuează pe perioada agravării situaţiei, pigmentaţia pielii şi, ultima etapă, febra. Aceste simptome însă sunt comune pentru un grup foarte mare de vaccinuri.
În 2012 circa 14.000 de copii cu vârsta sub 2 ani au fost diagnosticaţi cu pneumonii şi bronho-pneumonii. Pentru 35 de copii cu vârsta sub 1 an aceste afecţiuni au fost l