Gelozia nu trebuie confundată cu invidia, care reprezintă dorinţa de un lucru, de ceva ce aparţine altcuiva - o casă minunată, o maşină sau o bijuterie. Gelozia înseamnă să protejezi ceea ce e deja al tău, cum este partenerul de viaţă, şi îşi face apariţia, de cele mai multe ori, la începutul relaţiei.
Toată lumea suferă de gelozie din când în când, inclusiv copiii. Chiar şi câinii devin geloşi.
Deşi nu există un „centru al geloziei“, oamenii de ştiinţă sugerează că acest sentiment îşi are originea în stânga cortexului frontal al creierului, care este responsabil pentru emoţii ca ruşinea. În gelozie mai este implicat şi sistemul dopaminergic, cel care reglează chimicalele asociate cu fericirea sau cu recompensa, notează „Fox News“.
Ce este gelozia
Există trei tipuri de gelozie: cea reactivă, cea suspicioasă sau cea halucinatorie. Gelozia reactivă are loc atunci când partenerul chiar te-a înşelat. Ştii că a făcut asta şi te simţi nervos sau trist. Este valabil şi când îl surprinzi că se distrează prea mult cu un prieten nou. Gelozia suspicioasă îşi face apariţia când partenerul începe să flirteze cu altcineva sau dacă începi să nu mai ai încredere în ce spune. Atunci apar sentimentele de nesiguranţă şi de neîncredere.
Şi aşa ajungem la gelozia care provoacă halucinaţii şi care preia controlul atunci când celelalte două tipuri ating pragul obsesiei. Vei începe să te comporţi iraţional şi chiar fanatic - începi să-ţi urmăreşti partenerul sau să devii violent atunci când acesta admiră, spre exemplu, o vedetă internaţională, precum o actriţă de renume.
Efectele geloziei asupra organismului
Odată ce apare monstrul verde, aşa cum mai este denumită gelozia, cel marcat poate avea senzaţia că nu mai vede în faţa ochilor. Un studiu a descoperit că femeile cuprinse de gelozie au probleme să