Acu’ că s-au încheiat cu bine alegerile în Germania şi ştim sigur că Europa are în continuare lider, direcţie şi monedă, ne-am liniştit şi putem reveni la bufoneriile noastre. Sursa: EVZ
Evenimentul săptămânii e desigur condamnarea în primă instanţă a lui Dan Voiculescu, manipulatorul care a influenţat substanţial viaţa publică în ultimul deceniu. Ei bine, mi-e teamă că facem greşeala de a privi decizia ca pe confirmarea eliberării justiţiei de sub tutela politică.
Eu cred un pic invers: reforma justiţiei era pe când nu se zărea, azi o vedem şi nu e. Condamnările lui Voiculescu, Năstase, Fenechiu, etc, sunt rezultatul muncii procurorilor din epoca odioşilor Macovei şi Morar, că fără un dosar bun în faţă, nici cel mai independent judecător nu poate da o pedeapsă. Or, vă reamintesc cu respect că din primăvară, de când cu coabitarea Ponta-Băsescu, echipa DNA a fost decapitată fără explicaţii plauzibile, prin scoaterea lui Morar din sistem şi marginalizare celorlalţi. Nu completă, ci graduală, dar suficient cât să fie clar semnalul.
Filozofaţi deci despre amurgul mogulilor, dar nu uitaţi că trece vremea şi n-am văzut în ultimele luni mari dosare începute, ca să existe condamnări de comentat tot aşa entuziast şi prin 2015-2016. Am dubii că va ajunge undeva dosarul Vosganian-Videanu, cel cu acuzaţia vag stalinistă de “subminare a economiei naţionale". Nu că n-ar merita niţică anchetă favorizarea prin subvenţii cu gaz ieftin a firmelor lui Ioan Niculae (căruia “i s-a făcut curul mare", ca să citez un secretar de stat), despre care noi la EFOR răcnim de trei ani, dar poate reuşeşte DIICOT şi o încadrare mai concretă, demonstrabilă în instanţă, nu doar compuneri de sertar.
Celălalt scandal de care bubuie piaţa are legătură cu Roşia Montană şi a culminat în declaraţiile liderului PNL Mihăiţă Calimente, şeful comisiei parlamentare de supraveghere a SIE, c