India a devenit una dintre destinaţiile preferate ale cuplurilor cu probleme reproductive ce-si doresc cu tot dinadinsul copii şi care sunt dispuse să plătească mame-surogat să le aducă pe lume urmaşii. Printre puţinele ţări din lume unde este legal să plăteşti o femeie să-ţi poarte copilul, India se află încă departe de reglementările clare şi de controlul strict pe care le presupune acest fenomen.
India şi-a deschis porţile comerţului cu mame surogat în 2002, această ţară fiind printre puţinele state, cum ar fi Georgia, Rusia, Thailanda, Ucraina şi câteva dintre statele Americii, unde se poate apela la o mamă surogat în mod legal. Aici femeile pot fi plătite pentru a purta copilul altui cuplu, fie prin implantat un embrion, fie prin fertilizare in vitro.
Tehnologia care nu implică mare lucru, disponibilitatea medicilor şi birocraţia scăzută au permis creşterea numărului de mame surogat, care au transformat,astfel, India în destinaţia preferată a oamenilor cu probleme reproductive din ţări dezvoltate precum Marea Britanie, SUA, Australia sau Japonia.
Raiul familiilor care sunt nevoite să apeleze la mame surogat
Nu există cifre oficiale care să ne informeze despre cât de mare este această industrie în India. Un studiu realizat de Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU) în 2012 estimează că afacerea cu mamele surogat depăşeşte 400 de milioane de dolari (296 milioane euro) pe an, cu peste 3.000 de clinici de fertilizare în toată India, informează „Reuters“.
Cea mai cunocută clinică este Akanksha din Anand, oraş care are reputaţia de „capitala mamelor surogat“. „Mamele surogat din Anand sunt mai puternice prin faptul că oferă acest cadou minunat altor oameni. Cu banii câştigaţi îşi pot cumpăra o casă, îşi pot educa proprii copii şi pot chiar să-şi deschidă mici afaceri. Înainte, toate aceste lucruri erau doar un vis