Un tribunal din oraşul Murmansk (nordul Rusiei) a trimis, ieri, pentru două luni la închisoare restul de opt activişti Greenpeace rămaşi, fără să dea dovadă de nicio clemenţă faţă de oricare dintre cele 30 de persoane deţinute pentru un protest la o platformă de foraj din apele Arcticii, potrivit presei internaţionale.
Douăzeci de activişti şi doi jurnalişti au fost condamnaţi la două luni de închisoare joi în timpul unei şedinţe de judecată maraton ce s-a prelungit până târziu în noapte, dar instanţa a hotărât să-i trimită în detenţie pe ceilalţi opt doar după noi audieri duminică.
Nicio acuzaţie nu a fost adusă împotriva niciunuia dintre activişti, care sunt cetăţeni din 18 ţări, inclusiv Rusia. Procurorii ruşi vor să îi acuze de piraterie, printre alte infracţiuni, iar activiştii sunt deţinuţi în aşteptarea anchetei.
La 18 septembrie, paza de coastă rusă a întrerupt încercarea a doi dintre activişti de a escalada o platformă aparţinând gigantului energetic controlat de stat Gazprom pentru a atrage atenţia asupra riscurilor de mediu provocate de foraj în apele arctice. A doua zi, paza de coastă a confiscat nava Greenpeace "Arctic Sunrise" şi a remorcat-o până la Murmansk cu echipajul şi activiştii la bord.
Directorul de campanie al Greenpeace Rusia Ivan Blokov a descris sechestrarea navei ca "actul cel mai agresiv şi ostil" faţă de organizaţia de mediu după ce agenţi guvernamentali francezi au bombardat vasul Rainbow Warrior în 1985, omorând o persoană.
F.A. Un tribunal din oraşul Murmansk (nordul Rusiei) a trimis, ieri, pentru două luni la închisoare restul de opt activişti Greenpeace rămaşi, fără să dea dovadă de nicio clemenţă faţă de oricare dintre cele 30 de persoane deţinute pentru un protest la o platformă de foraj din apele Arcticii, potrivit presei internaţionale.
Douăzeci de activişti şi doi jurnalişti au fost condam