Cel care a ridicat cu o procură falsă certifi catul de revoluţionar în numele Constanţei Mihăilescu, mama eroului martir a cărui poveste a fost prezentată ieri de EVZ, este un fost colaborator al Securităţii, dovedit în instanţă de către CNSAS. Sursa: AGERPRES
1 /.
Câteva sute de colaboratori ai fostei Securităţi s-au infiltrat printre manifestanţi în Decembrie 1989. După ce a căzut regimul lui Ceauşescu, aceştia s-au transformat în revoluţionari. Imediat după Revoluţie au mers la nou-înfiinţatele aso ciaţii de revoluţionari şi au obţinut certificate de luptători cu merite deosebite.
După apariţia Legii nr.341 din 2004 (a recunoştinţei faţă de eroii-martiri şi luptătorii care au contribuit la victoria Revoluţiei române), în momentul în care s-au preschimbat certificatele de revoluţionar, toţi posesorii acestora au fost obligaţi să dea declaraţii pe propria răspundere că nu au colaborat cu Securitatea.
În momentul respectiv, Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS) i-a luat la puricat pe toţi revoluţionarii. În jur de 300 au fost depistaţi de CNSAS că au colaborat cu fosta Securitate. În peste 100 de cazuri, instanţa s-a pronunţat definitiv şi irevocabil şi a dat dreptate CNSAS. Unul dintre aceste cazuri este Florian Costef, cel care şi-a însuşit cu o procură falsă certificatul de revoluţionar în numele Constanţei Mihăilescu, mama eroului-martir a cărui poveste a fost prezentată ieri de EVZ.
Avea numele de cod "Fabula-2"
Potrivit documentelor CNSAS, Florian Costef a fost recrutat de către fosta Securitate la data de 18.10.1977, cu numele conspirativ "Fabula – 2". Rolul lui era să fie gazda unor întâlniri cu reţeaua informativă în mod conspirat. Recrutarea lui Florian Costef a fost confirmată, pe lângă consemnările făcute de către ofiţerii de securitate, şi de existenţa angajamentului olograf. Întâlnirile reţele