Dintotdeauna, oamenii şi-au căutat dreptatea. La început cu bâte, apoi au inventat diversele instanţe judecătoreşti cărora le-au acordat încrederea lor. Astăzi, pe plan mondial, numărul cauzelor trecute prin istanţe este într-o continuă creştere şi nici Republica Moldova nu face excepţie.
Deşi tuturor cetăţenilor le este asigurat accesul la justiţie pentru a-şi apăra drepturile încălcate, aceştia trebuie să achite o taxă de stat care se percepe de către instanţa judecătorească în beneficiul statului. Astfel, pentru cererile de chemare în judecată cu privire la un litigiu ce are un caracter patrimonial, taxa de stat va constitui 3% din valoarea acţiunii. Dacă reclamantul nu achită taxa de stat în termenul stabilit, instanţa de judecată scoate cererea de pe rol, ceea ce înseamnă că acesta nu-şi poate satisface pretenţiile decât după ce achită această taxă prevăzută de lege.
Doar în primele 6 luni ale acestui an, suma taxei de stat plătită la depunerea acţiunii şi încasată în contul statului este de peste 21 milioane de lei, ceea ce înseamnă că, menţinându-se trendul actual, de creştere a numărului cauzelor aflate în instanţă, până la finalul anului suma se va dubla cel puţin, ajungând la echivalentul a circa1,5 milioane de euro!
În acest timp, suma alocată în acest an de la bugetul de stat pentru instanţele judecătoreşti se ridică la aproximativ 206 milioane de lei.
“Mărimea taxei de stat nu este exagerată"
Avocatul Natalia Moloşag susţine că mărimea taxei de stat nu este una exagerată, iar odată ce legislaţia prevede scutiri pentru anumite pricini civile, perceperea acesteia este acceptabilă.
“Atâta timp cât există posibilitatea de a scuti de plata taxei de stat pentru anumite circumstanţe, cum ar fi cele de şomaj, precum şi posibilitatea instanţei de judecată de a decide amânarea sau eşalonarea plăţii taxei de stat pentru părţile