Potrivit unor cercetători americani, recurgerea masivă la SMS-uri determină tulburări ale somnului și probleme relaționale. Cei care trimit multe SMS-uri în timpul zilei dorm noaptea mai prost decât ceilalți, scrie metronews.fr.
Pentru evitarea stresului și a insomniei, una din reguli este oprirea telefonului mobil noaptea. Cercetători de la Universitatea americană Washington and Lee arată că telefonul ar influența calitatea somnului chiar dacă este utilizat doar ziua. Studiul lor, publicat în revista Psychology of Popular Media Culture, dezvăluie faptul că, cu cât utilizatorii trimit mai multe SMS-uri ziua, cu atât dorm mai prost noaptea.
Ei au analizat comportamentul unor studenți de la universitatea menționată, care au răspuns la un chestionar despre starea lor emoțională, somn și numărul de SMS-uri trimise în cursul unei zile. Pentru a putea evalua calitatea somnului, autorii studiului au recurs la un instrument de măsură numit indicele Pittsburgh, care are la bază cinci criterii: durata somnului, cât timp îi trebuie subiectului să adoarmă, dormitul efectiv, tulburări nocturne, ațipitul în timpul zilei.
Comparând datele, cercetătorii au constatat că cei care își petreceau cel mai mult timp trimițând SMS-uri aveau cele mai multe tulburări ale somnului. Ei menționează două motive. Primul, clasic, constă în faptul că utilizatorii vor cu orice chip să răspundă imediat la mesaje, nu contează ora. A doua cauză este ceva mai surprinzătoare: folosirea excesivă a SMS-urilor poate fi la originea unei tensiuni sociale. Potrivit cercetătorilor, limbajul textelor scurte ar fi în realitate un vector de stres, nefiind recomandat pentru relațiile amicale. Prin urmare, studenții cu cel mai înalt grad de dependență ar fi mai vulnerabili din cauza mesajelor neclare, lipsite de emoție și scurtate, care ar putea fi interpretate greșit.
Concluzia cercetătoril