Recent, Rusia a impus un embargou asupra vinurilor din Republica Moldova. Imediat, România a propus ca Uniunea Europeană să îşi deschidă porţile pentru vinurile din ţara vecină. Reporterii “Ziarului de Iaşi” au mers în marile magazine şi în restaurante pentru a vedea care este cererea de astfel de produse şi la ce preţuri se comercializează în Iaşi.
Embargoul rusesc asupra vinurilor din Republica Moldova ridică problema unor noi pieţe de desfacere pentru aceste produse. Uniunea Europeană devine astfel prioritară pentru marile companii de peste Prut. România, parte componentă a UE, este privită ca o oportunitate de testare a pieţei comunitare. Iaşul, unul dintre cele mai estice oraşe ale Uniunii, poate fi “podul” către Europa. Deocamdată, din cauza taxelor vamale, preţul vinurilor din Republica Moldova este necompetitiv faţă de cele autohtone sau importate din ţări ale Uniunii Europene. Reporterii “Ziarului de Iaşi” au parcurs marile magazine, au discutat cu managerii marilor restaurante ieşene şi cu administratorii unor magazine de desfacere a băuturilor alcoolice pentru a vedea exact care este cererea de vinuri din podgoriile ţării vecine.
Ce ofertă este în supermarketuri
La Auchan, pentru cei interesaţi de sortimente de peste Prut sunt disponibile vinuri de la “Cricova” şi “Purcari”. Astfel, pentru un Merlot Roşu, demisec, de la podgoriile Cricova, clienţii trebuie să scoată din buzunar aproximativ 13 lei. Un Cabernet de la aceeaşi firmă costă circa 23 de lei, iar un Rose 55 de lei. În Auchan, la loc de cinste tronează un Negru de Purcari, vin sec, al cărui preţ este de aproximativ 140 de lei. În Carrefour Felicia, la cramâ erau tot două soiuri, Purcari şi Bostavan. Negrul de Purcari disponibil la Auchan cu 140 de lei era cu 20 de lei mai ieftin. Pentru un Merlot de Purcari din anul 2010, cei interesaţi