Bugetul ţării, dar şi companiile care produc programe de calculator au de suferit fiindcă în Republica Moldova nu e protejat dreptul de autor în cazul softurilor.
Reprezentantul Business Software Alliance (BSA) în Moldova, Daniel Martin, a declarat că pirateria atinge cote alarmante, relevă IPN.
Daniel Martin a remarcat că, potrivit unor studii internaţionale, statele care asigură protecţia drepturilor de autor în cazul programelor software au o economie prosperă. Aceasta se datorează faptului că industria se dezvoltă, investitorii au încredere, iar companiile producătoare de programe pentru calculator achită impozite în bugetul de stat.
Daniel Martin a mai spus că, timp de şapte ani, de când BSA se află în Moldova, au fost organizate numeroase acţiuni de informare a populaţiei despre riscurile utilizării programelor nelicenţiate. Şi poliţia a fost solicitată să se implice, prin efectuarea de raiduri. Aceste acţiuni au dus la o uşoară scădere a pirateriei, dar fenomenul nu a fost stopat.
După reforma iniţiată la Ministerul Afacerilor Interne, a apărut o secţie specializată în investigarea cazurilor de încălcare a drepturilor intelectuale. BSA s-a inclus şi a organizat mai multe traininguri pentru colaboratorii poliţiei ca să-i ajute la depistarea cazurilor de utilizare a programelor nelicenţiate.
Reprezentantul BAS în Moldova a mai spus că acum se lucrează asupra unei metodologii de descoperire a programelor contrafăcute. De asemenea, BSA lansează o campanie de sensibilizare populaţiei privind utilizarea programelor licenţiate. Specialiştii vor merge prin şcolile din ţară ca să comunice direct copiilor şi tinerilor despre pericolele de utilizare a programelor contrafăcute.
Instalarea la calculator a unui program contrafăcut poate produce efecte costisitoare. Mai multe companii au semnalat pierderea datelor după ce au utilizat progr