Programul european "Garanţia pentru Tineret", care va demara de la anul, ar putea ajuta generaţiile de tineri care îngroaşă rândurile şomerilor. Sursa: EVZ
În contextul în care sumele pentru investiţii s-au redus, o şansă pentru crearea de noi locuri de muncă sunt fondurile europene. Ştim noi însă cum să le atragem şi să le folosim?
Programul "European Youth Guarantee", aprobat în iunie 2013, presupune un buget de 10 miliarde de euro pentru 2014-2020. Fondurile vor fi disponibile în statele membre în care rata şomajului tinerilor de până la 25 de ani depăşeşte 20%. Ideea programului e ca fiecare tânăr aflat de cel mult patru luni în şomaj, care nu are serviciu şi nu parcurge o formă de învăţământ să aibă o ofertă de loc de muncă sau ucenicie sau să intre într-un program de formare.
Facultăţile, conectate la piaţa muncii
Cel mai probabil, plafonul de finanţare disponibil României se va ridica la câteva sute de milioane de euro pentru anii 2014-2016. Pentru România, ar putea fi o şansă pentru formarea "generaţiilor pierdute", cele care au picat Bacalaureatul în ultimii ani. În acest moment, cel puţin 400.000 de tineri se află în risc ridicat de sărăcie şi excluziune, mulţi dintre ei din cauza unui nivel de calificare redus. "Fără finanţare europeană, e improbabil că România ar avea resursele pentru a încerca o recuperare a acestor tineri", ne-a declarat Iulian Stănescu, cercetător la Institutul pentru Cercetarea Calităţii Vieţii.
"Ar trebui ca instituţiile interesate- ONG-urile pentru tineri, sindicate, Ministerul Educaţiei şi Ministerul Muncii- să se implice", susţine Bogdan Iuliu Hossu, preşedinte Cartel Alfa. În rândul tinerei generaţii, îngrijorarea este mare. "Este necesar ca sistemul de educaţie să răspunda la nevoile pieţei muncii. E nevoie de o lege a stagiilor de practică", consideră şi Mihai Dragoş, preşedintele Alianţei Naţionale a