Dacă până acum moldovenii care munceau în Rusia erau vânaţi pe străzi, la locurile lor de muncă şi erau forţaţi să părăsească ţara, în prezent alor noştri li se aplică ştampila "deport" în paşapoarte la vamă. Aceştia nu vor mai avea dreptul să revină timp de trei ani. Următorii paşi ar putea fi ca şi copiii emigranţilor moldoveni să nu mai fie primiţi în şcolile din Rusia şi ca în 2015 să fie introdus regim de vize pentru cetăţenii CSI.
Reprezentanţii Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene din R. Moldova s-au abţinut deocamdată să facă declaraţii referitoare la expulzarea moldovenilor din Rusia. Pe 8 octombrie, Valeriu Chiveri, viceministru moldovean de Externe, se va deplasa la Moscova şi, probabil, va aborda si acest subiect delicat. Ana Taban, purtător de cuvânt la minister, a promis că declaraţiile oficiale vor fi făcute când va reveni viceministrul în ţară.
Anterior, Zalina Kornilova, purtător de cuvânt al Serviciului Federal de Migraţie de la Moscova, a declarat că serviciul rus de migraţie va aplica interdicţia în paşapoarte la ieşirea din Rusia la circa 200.000 de moldoveni. Nu au fost doar nişte declaraţii fără acoperire. Mii de moldoveni au fost deja expulzaţi acasă sau au fost întorşi din drum la frontiera cu Rusia.
Trimis acasă chiar din tren
Anatol M. a lucrat la construcţii în Rusia timp de 10 ani. Acasă era şomer şi nu avea cu ce să-şi întreţină familia. De fiecare dată când pleca la muncă îşi făcea permis de şedere şi permis pentru serviciu, pentru care achita 8.000 de lei. În plus, ca să nu încalce legea, nu a stat niciodată mai mult de trei luni pe teritoriul Rusiei. "Am revenit recent acasă pentru trei săptămâni.
Între timp, termenul de valabilitate a actelor a expirat. Intenţionam să le prelungesc termenul de valabilitate imediat cum ajungeam la Moscova. La frontiera cu Rusia, am fost verificat minuţios. Mi