Google a lansat acum câteva săptămâni o versiune nouă a browserului său Chrome, care conţinea aplicaţii web, iar acum vrea să "preia" Windows 8 şi să-l transforme într-un mic sistem de operare Chrome OS. Miza? Ca mulţi alţi producători, trecerea de la produs la ecosistem.
În momentul de faţă, marii producători de software folosit pe scară largă de oameni încearcă să nu mai aibă doar un produs. Într-un context plin de aplicaţii şi de programe, tendinţa este de a ne alătura unui ecosistem. Ce înseamnă acest lucru? Un pachet de programe conexe, care să aparţină aceluiaşi producător şi care să ne crească productivitatea şi să înlocuiască abordarea de acum. Larry Ellison, şeful de la Oracle, vorbea de acest lucru acum 10 ani, când, întrebat care este viitorul tehnologiei, vorbea despre un computer conectat la internet, care să-şi extragă programele de acolo. Astăzi există Chromebook, Chrome OS, dar şi alte astfel de ecosisteme.
Google şi-a modificat versiunea pentru programatori a browserului Chrome pentru a rula Chrome OS în modul Metro de la Windows 8, după cum scrie "The Verge". Pentru sistemul de operare de la Microsoft, Chrome are două moduri. Poate fi descărcat tradiţional de pe internet, ca un program din Windows 7 sau poate fi folosit ca aplicaţie, descărcat din Windows Store. Practic, odată lansată versiunea pentru dezvoltatori, calculatorul se transformă într-un Chrome OS, cu toate funcţionalităţile sale - Chrome, Gmail, Google Docs, YouTube, Search. Acestea sunt aşezate în colţul din stânga jos al ecranului, la fel ca pe un laptop cu Chrome OS. De asemenea, în colţul din dreapta, unde utilizatorii găseau la vechile versiuni de Windows butonul de Start, Google a pus lansatorul de aplicaţii - de la Outlook, la Feedly sau Angry Birds. Chrome poate funcţiona astfel de pe Windows 8, nu şi pe Windows RT. Nu e Chrome OS, dar e cea mai bună imitaţie a acest