Vicepremierul Liviu Dragnea a fost trimis in judecata in dosarul privind referendumul din 2012, fiind acuzat ca, in calitate de presedinte al CJ Teleorman, si-ar fi folosit autoritatea si influenta pentru a obtine o prezenta de minimum 60 la suta la vot, care sa garanteze validarea scrutinului. Dosarul a fost adus luni la Inalta Curte de Casatie si Justitie de catre procurorii Directiei Nationale Anticoruptie, urmand sa fie inregistrat la instanta si sa se stabileasca un prim termen de judecata, dupa repartizarea aleatorie la un complet de la Sectia penala.
Dosarul privind referendumul a fost instrumentat de procurorul Lucian Papici, acesta fiind retras, din 2 octombrie, din functia de sef al Sectiei I din DNA. Incetarea delegarii lui Papici ca sef al Sectiei de combatere a coruptiei din DNA a fost dispusa de procurorul general, dupa ce tot Tiberiu Nitu, in 23 septembrie, dispusese delegarea acestuia pe aceeasi functie.
Surse judiciare declarau, in 3 octombrie, pentru Mediafax, ca dosarul a fost trimis sefului DNA Codruta Kovesi , care va decide cu privire la solutia ce urmeaza sa fie luata, respectiv inchidere sau trimitere in judecata.
Vicepresedintele PSD a spus, duminica, intr-o emisiune la B1, ca principala acuzatie la adresa lui ar fi ca a adus " foloase necuvenite PSD sau USL (...) constand in prezenta la vot ". "Asta mi se pare ceva foarte grav, pentru ca inseamna ca orice partid care face campanie electorala sau seful de campanie poate sa fie acuzat la un moment dat de lucrul asta", a mai spus Dragnea.
" Am fost acuzat ca am facut un sistem informatic si din dosar reiese - din declaratii sub juramant si alte probe - ca nu am facut acel sistem informatic. Sunt acuzat ca am trimis sms-uri si din dosar reiese ca n-am trimis niciun sms. Nu prea am vazut vreo proba pe acolo. Cel mai greu lucru este sa te aperi de ce