Știați ce nu lipsește din rețeta niciunui mezel ieftin? Șoriciul și zahărul. Mezelurile mincinoase nu prea mai conțin carne, dar au zahăr și șorici emulsionat din plin, și fac parte din meniul celor mai mulți dintre români. Pe vremuri lumea era oripilată pentru că primea la alimentara salam de soia, acum pentru același salam de soia plătește fără comentarii. Explicația e simplă: nimeni nu citește ce scrie pe etichete. Ne puteți crede pe cuvânt: soia e cel mai puțin nociv ingredient.
În abatoarele ”normale” după tranşare, 80% din carne se foloseşte pentru specialităţi, iar 20% intră în producţia mezelurilor. Lipsa cărnii e completată cu șorici, slănină, făină de soia. Se adaugă aditivi și coloranți. Omogenizarea se face în câteva minute, sub reacția chimicalelor, pasta din resturi devine ”carne”. ”Toate mezelurile ieftine conțin soia”, explică un om din industrie. La derută, pe etichete veți citi ”proteină” de soia. Pe considerentul că pentru cei mai mulți ”proteină = carne”.
Cremwurști din grăsime, șorici și zahăr
Părinții responsabili cer, invariabil, cremwurști și parizer pentru copii. Dacă ar citi etichetele produselor ar afla că ”cremwurşti din piept de pui” conţin mai multă slănină de porc şi nici măcar 50% carne de pui. Se străduiesc să nu își îndoape micuții cu dulciuri, dar le dau zahăr din belșug din aceiași cremwurști. Slănină de porc, șorici, piele de pui, soia, condimente, antioxidanţi, arome şi dextroză (zahăr) – intră toate în malaxor, iar când devin pastă fină se colorează roz cu carmin alimentar extras dintr-un gândac brazilian, iar la final sunt vânduți drept cremwurști. Culmea ironiei – sunt considerați și alimentele ”de regim”. ”Aceşti cremwurşti conţin grăsime de porc în stare pură – slănină, care este cunoscută pentru creşterea colesterolului. La fel pielea de pui, plină de grăsimi şi nehrănitoare”, a explicat dr. Gheorghe