O analiză efectuată de Ministerul Educaţiei Naţionale pune în evidenţă diferenţe semnificative între notele obţinute de elevi la clasă şi rezultatele lor la examenele naţionale.
Analiza s-a bazat pe o comparaţie între media de absolvire a ciclului gimnazial (clasele V-VIII) şi media notelor obţinute la Evaluarea Naţională la sfârşitul clasei a VIII-a. Această diferenţă a fost calculată pentru fiecare elev, apoi centralizată pe şcoală, pe judeţ şi pe ţară. Dacă la nivel naţional analiza a relevat că există şi şcoli la care, în medie, rezultatele la Evaluarea Naţională sunt mai bune decât cele obţinute pe parcursul anului şcolar, ceea ce indică exigenţă pe parcursul anului şcolar şi corelarea notelor cu nivelul real al elevilor, în Sălaj în absolut toate cele 98 de învăţământ gimnazial notele de la clasă sunt semnificativ mai bune decât cele de la Evaluare Naţională, ceea ce, în opinia specialiştilor ministerului, denotă lipsă de exigenţă, uşurinţă în acordarea notelor mari.
De altfel, potrivit analizei, Sălajul se situează peste media pe ţară în ceea ce priveşte diferenţa dintre cele două tipuri de evaluare (la clasă şi prin examene), rezultatele de la Evaluarea Naţională fiind, în medie, mai slabe cu 2,32 de puncte faţă de cele de la clasă, în vreme ce la nivel naţional această medie este de 2,16.
Cea mai mică diferenţă, de 0,71 puncte, a fost înregistrată la Şcoala "Simion Bărnuţiu" din Zalău şi la Şcoala Şimişna. La prima, media claselor V-VIII a fost de 9,20, iar cea de la Evaluarea Naţională de 8,49, în timp ce la Şimişna elevii au scos o medie de 8,88 în gimnaziu şi 8,17 la Evaluarea Naţională.
Urmează şcoala din Valcău de Jos, cu o diferenţă de 0,77, Şcoala "Gheorghe Lazăr" Zalău, cu o diferenţă de 0,82, şi Şcoala "Corneliu Coposu" Zalău, cu 1,03.
La polul opus sunt şapte şcoli la care diferenţele dintre cele d