Trupe de elită Delta Force au intervenit sâmbătă în capitala libiană, de unde l-au ridicat pe Abua Anas al-Libi, unul dintre liderii grupării teroriste al-Qaeda şi unul dintre cei mai căutaţi oameni de pe lista FBI. Autorităţile de la Tripoli au catalogat însă operaţiunea drept „răpirea” unui cetăţean libian şi cer explicaţii Statelor Unite ale Americii.
Abua Anas al-Libi trăia de doi ani în libertate în Tripoli, capitala Libiei, după ce trecuse prin Sudan, Afganistan şi Iran, unde a fost încarcerat mai mulţi ani.
Abua Anas al-Libi este, de fapt, numele de război al lui Nazih Abdul-Hamed al-Ruqai (49 de ani), pe care SUA l-au acuzat de implicare în atacurile cu bombă din 1998 de la ambasadele americane din Dar es Salaam, capitala Tanzaniei, şi din Nairobii, capitala Kenyei, în care au murit peste 220 de persoane. Însă de atunci, al-Libi a fost introdus pe lista Biroului Federal de Informaţii (FBI) a celor mai căutaţi oameni, cu o recompensă de cinci milioane de dolari.
Acum, americanii susţin că prinderea acestuia este o lovitură puternică pentru reţeaua teroristă, însă autorităţile libiene susţin că, şi înc cazul în care al-Libi este vinovat, el ar trebui judecat în Libia şi nu peste hotare.
Pe 7 august, lumea a comemorat 15 ani de la atacurile teroriste coordonate de Osama bin Laden asupra ambasadelor SUA din Kenya şi din Tanzania, în care au murit 224 de persoane şi peste 5.000 au fost rănite. Apropierea acestei date a contribuit la decizia SUA de a emite o alertă internaţională privind riscul unor noi atentate teroriste, în urma interceptării unor cconvorbiri dintre liderii al-Qaeda.
În dimineaţa zilei de 7 august 1998, lumea era martora celor mai sângeroase atentate teroriste îndreptate vreodată asupra unor ambasade americane. La Naibori, capitala Kenyei, o explozie puternică s-a putut auzi în jurul or