Ţigara electronică, impusă ca 'obiect de consum' accesibil tuturor, ar trebui să fie clasat ca medicament? Întrebarea suscită de mai multe luni o controversă pasionantă, inclusiv printre medicii specializaţi în lupta împotriva tabagismului, dar şi un intens lobby în Europa. Această problemă ar urma să fie tranşată, marţi, de deputaţii europeni, cu ocazia unei dezbateri pe marginea directivei privind produsele de tutungerie, notează cotidianul francez Le Figaro.
Odată cu schimbarea statutului, există intenţia de a modifica modul de percepere a acestui produs, reafirmând rolul acestuia de instrument pentru combaterea sevrajului tabagic. Dacă ţigara electronică ce conţine nicotină va deveni 'medicament', ea va fi comercializată exclusiv în farmacii şi nu în magazine specializate, care prosperă după introducerea acesteia în Franţa, în 2008. Între altele, ea va fi supusă procedurii de autorizare pentru comercializarea pe piaţa farmaceutică, fapt ce presupune elaborarea unor studii ştiinţifice care să ateste eficacitatea sa în cazurile de sevraj, precum şi absenţa caracterului toxic al acesteia.
Potrivit poziţiei Oficiului francez de prevenţie a tabagismului, o asemenea decizie va însemna şi sfârşitul 'vapotajului' la liber (inhalărea de vapori ai ţigării electronice), acesta devenind 'contraproductiv' pentru sănătatea publică. 'Circa 90% dintre utilizatorii care nu au nicio dorinţă să înceteze să fumeze nu se vor duce să se aprovizioneze în farmacii şi vor pierde din start un beneficiu pentru sănătatea lor', subliniază preşedintele Oficiului, Bertrand Dautzenberg. Chiar dacă inocuitatea ţigării electronice nu a fost încă demonstrată, pneumologi subliniază că aceasta este 'infinit' mai puţin nocivă decât tutunul, care ucide circa 73.000 de persoane în fiecare an. 'Ea conţine mult mai multe substanţe vătămătoare: nici particule solide, nici gudron, n