O astfel de abordare însă presupune schimbarea legii fundamentale în stat care stipulează că alocaţia este un drept universal al oricărui copil. Sursa: CODRIN PRISECARU
Astăzi, la dezbaterile din Comisia de muncă a Senatului, Ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu, a declarat că Executivul ia în calcul o mărire diferenţiată, în funcţie de venituri a alocaţiei pentru copii.
Actuala alocaţie lunară pentru copii este de circa 50 de euro pentru copiii până la 2 ani şi de 10 euro pentru cei între 2 şi 18 ani.
“Nu vă pot spune dacă vom găsi sau nu resursele respective. Am fi găsit foarte uşor o posibilitate dacă nu am fi fost restricţionaţi de acest lucru şi anume că trebuie să mărim absolute toate alocaţiile”, a explicat Câmpeanu.
Ea a adăugat că nu se pot mări diferenţiat alocaţiile întrucât o astfel de abordare este neconstituţională.
Câmpeanu a mai arătat că Executivul se află în acest moment în analiza bugetului pentru anul viitor şi a amintit că o măsură luată deja a fost mărirea alocaţiei pentru familiile cu mai mulţi copii, cu 30%, precum şi mărirea plafonului pentru a fi eligibil pentru acordarea acestor bani, de la 320 de lei, la 550 de lei.
Comisia de muncă a Senatului a dat un raport de respingere pe propunerea legislativă pentru modificarea art.3 alin.(1) lit.b) din Legea nr.61/1993 privind alocaţia de stat pentru copii, semnată de mai mulţi parlamentari de la PSD, PNL, PPDD.
Propunerea legislativă stipula creşterea alocaţiei pentru copii, începând cu 2014, de la 42 de lei la 200 de lei. Comisia de muncă a respins, de asemenea, un amendament care prevedea creşterea alocaţiei la 100 de lei din 2014.