Epoca Adrian Năstase a rămas celebră prin subordonarea completă a justiției, blocarea sau trimiterea dosarelor în instanță fiind decisă exclusiv la nivel politic. USL încearcă acum să reînnoade tradiția, recenta răfuială cu procurorii DNA anunțând o reîntoarcere în vremuri pe care mulți, inclusiv Comisia Europeană, sperau să nu le vadă reînviate.
Bivolaru și alaiul pesedist
Acuzat de devalizarea BRD cu peste 50 de milioane de euro, prin falsificarea de cecuri fără acoperire, deputatul PSD Gabriel Bivolaru a beneficiat de ajutorul necondiționat al șefilor săi de la partid. Arestat preventiv în 1997, Bivolaru a fost însoțit la Parchet de floarea politică a PSD, alai condus de Adrian Năstase, Miron Mitrea și Dan Ioan Popescu. Până la asta însă, lupta pentru apărarea coruptului s-a dat din băncile parlamentului, care a respins, în 1997, o primă cerere de ridicare a imunității parlamentare și a tărăgănat încă doi ani cea de-a doua cerere. Bivolaru rămâne memorabil și pentru că este singurul demnitar trimis în judecată în epoca Năstase.
Budușan și corupții de lux
În martie 2001, procurorul șef al Secției de combatere a corupției și a criminalității organizate, Ovidiu Budușan, care anchetase, la fel ca Lucian Papici, politicieni de rang înalt, a fost destituit din funcție și dat afară din magistratură. Era în vremea Guvernului Năstase și a ministrului Justiției Rodica Stănoiu. Budușan a fost îndepărtat din funcţie fără o justificare oficială, după ce a investigat un scandal de corupţie care se presupunea că implică finanţarea ilegală a partidelor, spălare de bani şi contrabandă cu combustibil în Serbia, celebra afacere Jimbolia. Ancheta ar fi avut ca rezultat acuzarea mai multor foşti miniştri şi funcţionari superiori. Tot Budușan este cel care ar fi furnizat autorităților franceze documentele care priveau cazul Costea, afacerea Agroholdi