Cunoscutul scriitor Gianni Mura îl critică pe Prandelli că l-a convocat pe Balotelli: ”În Italia se poate încă. Ziariştii prea critici sînt daţi afară însă în România la intervenţia conducătorilor”
Îngrădirea dreptului presei româneşti de a critica oficialii sau antrenorii a ajuns subiect de editorial în Italia. Comentînd o ştire apărută săptămîna trecută în Gazzetta dello Sport, La Repubblica ne-a dat ca exemplu negativ. La rubrica duminicală "Şapte zile de gînduri rele", scriitorul Gianni Mura (68 de ani), angajatul ziarului din 1976, a publicat editorialul "Interesul naţional bate etica fotbalului", în care pleacă de la convocarea lui Balotelli în squadra azzurra şi compară efectele contestării selecţionerului.
"Executaţi de conducători"
"Prandelli a încălcat codul etic impus la «naţională» invocînd argumentul birocratic că suspendarea i-a expirat lui Mario în noaptea dinaintea chemării la lot... Îmi permit să-l critic pe selecţioner? Nu sîntem în România, unde în ultimii 4 ani, la intervenţia conducătorilor, au fost îndepărtaţi 5 ziarişti prea critici. Ultimul, Horia Ivanovici, notabil moderator TV, a fost ras «pentru c-a criticat activitatea federaţiei». La originea concedierilor se află şeful Ligii, patronul Stelei, Gigi Becali (frumos nume de primar extremist al Ligii Nord), managerul general al Stelei, Mihai Stoica, şi şeful federal, Mircea Sandu", atacă Mura.
"Încă inimaginabil în Italia"
Scriitorul italian concluzionează: "Bine că în Italia astfel de lucruri nu se întîmplă. Sau nu încă. Şi cel puţin nu în fotbal. Deşi, pe vremuri, Berlusconi a dat afară trei ziarişti de la RAI, iar Cairo (patronul lui Torino) face acum presiuni la postul La7. Nu-mi imaginez că Abete va cere într-o zi capul unui ziarist".
"Îmi permit să-l critic pe selecţioner? Nu sîntem în România, unde în ultimii 4 ani, la