Un peştişor cât un toc de ochelari ameninţă cu extincţia peştii din bălţile şi apele noastre curgătoare. Nu are duşmani naturali şi mănâncă orice. Sursa: RĂZVAN PETRESCU
1 /.
Un mic monstru, cât o palmă de mare, a devenit spaima pescarilor şi crescătorilor de peşte din salba de lacuri a Capitalei. Peştişorul, pe numele său comun somnul pitic, iar cel ştiinţific Ictalarus Nebulosos, a câştigat bătălia atât cu pescarii, cât şi cu celelalte specii de peşte. Deşi pescarii amatori îi spun somnul pitic african, de fapt el e de origine americană şi a ajuns în Europa acum vreo sută de ani.
Mănâncă aproape orice, se înmulţeşte întrun ritm ameţitor şi, practic, nu poate fi stârpit! În Ungaria, spre exemplu, e prezent în toate apele curgătoare şi în majoritatea bălţilor. La noi, a ajuns de vreo zece ani, în Bucureşti de opt şi în ultimii doi ani a făcut ravagii. Forumurile site-urilor pescăreşti sunt pline de nemulţumirile pescarilor. Micul "piranha" are, însă, şi calităţi.Se prinde uşor, cu orice momeală, n-are prea multe oase şi e tare gustos!
Pacostea neagră
Unul din principalii păgubiţi de pe urma invaziei este Dumitru Dragomir, concesionarul luciului de apă al Lacului Herăstrău în care somnul pitic a masacrat puietul de crap, caras şi ce i-a mai picat sub nas. Administratorul lacului, Vicento Răgălie, zis Costel, omul lui "Mitică de la Ligă", e negru de supărare.
"Din ’97 sunt şef peste balta lui nea Mitică şi de vreo opt ani am văzut prima oară «pacostea neagră»! Când l-am văzut prima oară m-am bucurat, mi-am zis că a înviat somnul la mine în baltă. Părea că e de-al nostru. Apoi, am cumpărat de la baza piscicola de la Nucet, de lîngă Târgovişte, un kil jumate de puiet de ăsta şi i-am dat drumul în lac!“, povesteşte Costică cum şi-a făcut-o cu mâna lui.
Practic, omul a băgat în lac circa 800.000 de exemplare de somn pitic, care în doi