Chiar dacă recunoaşte că această entitate economică se află în momentul de faţă într-o perioadă grea, unul dintre liderii de sindicat din sistemul minier din Valea Jiului este optimist în privinţa viitorului Complexului Energetic Hunedoara.
Începutul funcţionării celor două termocentrale împreună cu cele patru mine de cărbune atrage lunar datorii. Care, la un moment dat, ar putea atârna greu în balanţa funcţionării acestui complex energetic.
„Complexul Energetic Hunedoara traversează o perioadă extrem de grea, dar vreau să vă spun că se fac toate eforturile – şi din partea administraţiei şi din partea Federaţiei Energetica şi a BNS, dar şi din partea Guvernului României – de a putea implementa ceea ce s-a propus când s-a creat acest complex. Şi vorbim aici de condiţiile de mediu, care, până în aprilie 2014, trebuie rezolvate. Vorbim de desulfurare, de investiţii inclusiv în divizia minieră şi de extindere a pieţei de energie, în aşa fel încât CEH să poată să vândă la un preţ apropiat de preţul real de cost.
E adevărat că datoriile sunt ale acestei firme, însă această firmă trebuie să vândă în continuare energie electrică, pentru că acesta-i rostul ei. Ca un paradox, zilele trecute, Mintia împreună cu Paroşeniul vindeau aproximativ 600 de megawaţi. Deci, peste nivelul programat, ceea ce reprezintă un lucru foarte bun. Însă, dacă nu retehnologizăm şi grupurile de la Mintia şi implementarea desulfurării, nu mai ai unde să vinzi cărbune”, ne-a declarat Zoltan Lacataş.
Zoltan Lacataş ne-a spus şi cum vede lucrurile, pentru ca CEH să nu mai acumuleze datorii lunare, astfel ca pe viitor să nu mai existe această mare problemă: „Se poate estompa această situaţie printr-o calitate mai bună a cărbunelui, printr-o producţie eficientă programată la un nivel pe care fiecare sucursală şi-l va programa la nivel de divizie minieră. Şi, nu