Tinerii nevăzători din şcolile şi universităţile timişorene vor beneficia de facilităţi în sistemul de învăţare, prin implementarea programului RoboBraille, un serviciu media care oferă posibilitatea transformării documentelor scrise într-unele accesibile persoanelor cu deficienţă de vedere sau de limbaj.
Iniţiator al proiectului, Universitatea de Vest din Timişoara, prin Departamentul de Ştiinţe ale Educaţiei al Facultăţii de Sociologie şi Psihologie şi prin Centrul de Asistenţă şi Integrare Psihopedagogică (CAIP), a organizat, luni, în acest sens, un seminar susţinut de specialişti din Danemarca, pe tema ‘Tehnologii incluzive în învăţământul superior adresată studenţilor şi cadrelor didactice universitare’.
Proiectul urmăreşte facilitarea învăţării pentru elevii şi studenţii nevăzători, prin accesibilizarea materialelor educaţionale în formate alternative în timp util precum şi îmbunătăţirea calităţii învăţământului secundar adresat nevăzătorilor, astfel încât un număr tot mai mare de elevi cu astfel de probleme să-şi continue studiile universitare. De asemenea, programul sprijină dezvoltarea de practici educaţionale pentru dislexici, prin asigurarea de materiale educaţionale în formate alternative şi prin dezvoltarea unui catalog de bune practici pentru predarea la aceşti tineri.
Potrivit lui Ion Risti, preşedintele Asociaţiei Interjudeţene a Nevăzătorilor Timiş – Caraş Severin, în evidenţele asociaţiei sunt 24 de tineri nevăzători, dintre care 14 în învăţământul gimnazial, 3 în cel liceal, 4 în postliceal – în şcolile de maseuri – şi 3 în universităţi. El a adăugat că este posibili ca numărul tinerilor nevăzători din judeţ să fie mult mai mare, nu toţi fiind înscrişi în asociaţie.
RoboBraille este un serviciu web şi e-mail bazat pe conversia documentelor într-o gamă de formate accesibile, inclusiv Braille, MP3, Daisy şi diverse formate e-