Institutul Geologic al României a oferit un punct de vedere preliminar privind mişcările de teren din zona Izvoarele, Galaţi, unde localnicii au fost afectaţi de sute de cutremure în ultimele săptămâni, pe o suprafaţă restrânsă. Din start, acesta nu este un raport propriu-zis, fiind realizat foarte rapid. Din acest motiv, necesită şi studii amănunţite care să confirme anumite teorii.
Motivele principale expuse de cercetătorii care au realizat punctul de vedere vin din trei părţi: activităţi umane care au provocat mişcările pământuli, componenţa geologică deja ştiută a zonei, dar şi activarea unor falii seismice ca urmare a mişcărilor de până acum.
Cauzele antropice (nenaturale)
Punctul de vedere al Institutul Geologic al României menţionează că fenomenul de instabilitate din zona Izvoarele-Slobozia Conachi poate avea cauze naturale, dar şi antropice. „Dintre cauzele antropice se evidenţiază clar posibile fenomene de tasare diferenţiată a terenurilor, datorate exploatării de petrol şi gaze pe cele trei domuri ale structurii petrolifere Independenţa pe care se află amplasate şi localităţile Izvoarele şi Slobozia Conachi“, se arată în documentul redactat de IGR. Potrivit surselor „Adevărul“, nu se poate vorbi de o perforare a domurilor, aşa cum s-a speculat pe alocuri, deşi zona este una sensibilă pentru astfel de exploatări.
Cu toate acestea, potrivit punctului de vedere „orice dezechilibru în cadrul acestui zăcământ a provocat în timpul forajelor o deplasare a nisipurilor în găurile de sondă. În plus, acest zăcământ se caracterizează printr-o dificultate de exploatare datorită grosimii mici a intervalelor izolatoare“. IGR citează o lucrare din 1975, care menţiona că aceste izolaţii naturale se pot sparge facil şi se pot inunda rezervoarele naturale de hidrocarburi cu ape aflate în orizonturile aflate în apropierea acestora. Deşi lucrarea averti